Question # 1:-Diazepam is
 A:-7-chloro-1,3 dihydro-1-methyl-5-phenyl 1,4 benzodiazepin-2one
 B:-7-methyl-1,3 dihydro-1-methyl-5-phenyl 1,4 benzodiazepin-2one
 C:-7-chloro-1,3 dihydro-1,5-dimethyl 1,4 benzodiazepin-2one
 D:-7-nitro-1,3 dihydro-1-methyl-5-phenyl 1,4 benzodiazepin-2one
 Correct Answer:- Option-A

Question # 2:-Loan licences can be granted only for drugs other than those specified in
 A:-Schedule X drugs
 B:-Schedule C drugs
 C:-Schedule C & `C_(1)` drugs
 D:-Schedule Z drugs
 Correct Answer:- Option-A

Question # 3:-How much quantity of 80% alcohol is required to make one litre of 50% alcohol ?
 A:-750 ml
 B:-625 ml
 C:-375 ml
 D:-500 ml
 Correct Answer:- Option-B

Question #4 :-An example for third generation cephalosporins
 Correct Answer:- Option-C

Question #5:-Example for a non-ionic emulsifying agent
 A:-Sodium lauryl sulphate
 B:-Polyoxyethylene sorbitan mono oleate
 C:-Cetyl trimethyl ammonium bromide
 D:-Dodecyl pyridinium chloride
 Correct Answer:- Option-B

Question #6:-Which among the following is penicillinase resistant penicillin ?
 A:-Benzyl penicillin
 B:-Carbenicillin sodium
 Correct Answer:- Option-D

Question #7:-Mechanism of action of phenytoin
 A:-Inhibition of T type calcium channels
 B:-Facilitation of GABA mediated chloride channel opening
 C:-Facilitation of GABA mediated sodium channel opening
 D:-Prolongation of soidum channel inactivation
 Correct Answer:- Option-D

Question #8:-Drug of choice for morphine poisoning
 Correct Answer:- Option-B

Question #9:-Nitrous oxide is stored in cylinders painted by
 A:-Green colour
 B:-Grey colour
 C:-Blue colour
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C

Question #10:-COMT inhibitor used in Parkinsonism
 Correct Answer:- Option-C

No comments:

Post a Comment