ITI FITTER EXAM QUESTION ANSWERS

1. In a thread the surface joing the cres and the root is called its
a) Pitch
b) Plank 
c) Depth 
d) Creast
Answer:b) Plank 

2. What coolant is used for drilling the aluminium job?
(a) Mineral oil
(b) Kerosene
(c) Soluble oil 
(d) Dry air 
Answer:(b) Kerosene

3. The other name of screw pitch gauge is
a) Pitch gauge 
b) Slip gauge
c) Thread gauge 

d) Depth gauge 
Answer:c) Thread gauge 

4. The function of flux during soldering is...
(a) to avoid porosity in solder
(b) to provide wet surface
(c) to prevent corrosion
(d) to remove oxides from the soldering surface
Answer:(d) to remove oxides from the soldering surface

5. In a screw pitch gauge determine the
 a) Helix angle
b) To know the pitch distance
c) Depth thread
c) The angle of thread 
Answer:b) To know the pitch distance

6. German selver used for _______________
a) Utensils
b) Chemical instrument 
c) coins 
d) Jewellery 
Answer: c) coins 

7. While drilling the drive broken due to cause of
a) cooling is in sufficient 
b) Over size hole
c) Drive point is not sharp 
d) Drive point is not in centre
Answer: a) cooling is in sufficient 

8. The correct colours for oxygen and acetylene hoses are:
(a) Black for oxygen and maroon for acetylene
(b) Black for oxygen and red for acetylene
(c) Red for oxygen and blue for acetylene
(d) Red for oxygen and maroon for acetylene

Answer: (d) Red for oxygen and maroon for acetylene

No comments:

Post a Comment