POSTAL ASSISTANT EXAM QUESTIONS 2015

1. “World No Tobacco Day” is observed on which of the following days ?
(A) Ist July
(B) 11th May
(C) 21st May
(D) 1st april
(E)  31 st May

Ans : (E)

2. Union Budget always presented first in -
(A) Meeting of the Union cabinet
(B) The Rajyasabha
(C) Joint session of Parliament
(D) The Loksabha
(E) The State Assemblies 

Ans : (D)

3. The conference of Economic/ Finance Ministers of ASEAN was held recently in -
(A) Jakarta
(B) 
Tokyo
(C) Malaysia
(D) 
Bali
(E) Pakistan
 Ans : (D)

4. Mnay times we read the term ‘ECB’in financial newspapers.What is the full form of ‘ECB’?
(A) Essential Commercial Borrowing
(B) Essential Credit & Borrowing
(C) External Credit & Business
(D) External Commercial Borrowing
(E) None Of These 
 Ans : (D)

5. The head office of the State Bank Of India is located in -
A) Kolkat
(B) New Delhi
(C) Mangalore
(D) Ahmedabad
(E) None of these Ans : (E)

6. Who amongst the following is the new face in Union Cabinet after it was reshuffled recently ?
A) Mnai Shankar Aiyer
(B) Rahul Gandhi
(C) Priyanka
(D) Jyotiraditya Scindia
(E) None of these Ans : (D)

7. Which of the following International forums/ organizations has made a decision of not to go for reckless lending ?
A) KMF
(B) G-12
(C) SAARC
(D) World Bank
(E) IMF Ans : (E)


8. Defence minister from 27 nations recently gathered at which of the following places to discuss security amongst the countries of Asia Pacific Region ?
(A) Beijing
(B) New Delhi
(C) Singapore
(D) Kuala Lumpur
(E) None of these Ans : (C)

9. Mnay times we erad in newspapers about the GM Crops.What is the full form of GM ?
(A) Genetically Marketed
(B) 
Globally Marketed
(C) Green & Moisturious
(D)
Genetically Modified
Ans: (D)

10. The Govt. of India Planning to put up a bill in the parliament to ensure free and compulsory education for all those who are of the age of -
(A) 
 6-14 Years
(B)12 Years
(C) 
9 Years
(D) 12-20 Years
(E) Upto 21 Years Ans : (A)

11. India recently started “Maitree Express” to which of the following destinations ?
(A) Islamabad
(B) 
Dhaka
(C) Mandya
(D) Kathmandu
(E) None of these Ans : (C)

No comments:

Post a Comment