TET IMPORTANT QUESTIONS AND ANSWERS

1. The purpose of basic education scheme is—
(A) to fulfil basic need of persons through education 
(B) to vocationalise the eduction
(C) universalization of primary education
(D) to make education compulsory for all

Answer: (A) to fulfil basic need of persons through education 

2. Essay type test are not reliable because—
(A) their checking is affected by examiner’s mood
(B) their results are different
(C) their answers are different
(D) their responding styles are different

Answer: (A) their checking is affected by examiner’s mood

3. You are teaching a topic in class and a student ask a question unrelated to the topic. What will you do
?
(A) you will allow him to ask unrelated question
(B) you will answer the question after the class
(C) you will consider it indiscipline and punish him
(D) you will not allow him to ask unrelated question

Answer: (B) you will answer the question after the class

4. A guardian never comes to see you in school.
You will—
(A) ignore the child
(B) write to the guardian
(C) start punishing the child
(D) go to meet him youself 

Answer: (D) go to meet him youself 

5. Family is a means of—
(A) Non-formal education
(B) Formal education
(C) Informal education 
(D) Distance education

Answer: (C) Informal education 

6. To maintain interest among students in class, a teacher should—
(A) ask question
(B) discuss
(C) tell stories
(D) use blackboard

Answer: (A) ask question

7. There is tension among villagers and you are teacher there. What will you do ?
(A) You will inform “Gram Pradhan”
(B) You will try to pacify them
(C) You will report to police
(D) You will keep distance from them

Answer: (B) You will try to pacify them

8. What will you do in leisure time in school ?
You will—
(A) check home work of students
(B) read magazines in library
(C) talk to clerks in office
(D) take rest in teacher’s room

Answer: (A) check home work of students

9. The purpose of new education policy is—
(A) to provide equal opportunity of education to all
(B) to delink the degree with education
(C) to link the education with employment
(D) to improve the whole education system

Answer: (D) to improve the whole education system

10. A teacher can develop social values among students by—
(A) telling them about great people
(B) behaving ideally
(C) developing sense of discipline
(D) telling them good stories

Answer: (B) behaving ideally

The above ten questions are important for Teacher eligibility Test. For more TET Questions with answers Click here

No comments:

Post a Comment