ITI ELECTRICIAN EXAM QUESTIONS 2016

1. Capacitance grading of cable implies
(a) use of dielectrics of different permeabilities
(b) grading according to capacitance of cables per km length
(c) cables using single dielectric in different concentrations
(d) capacitance required to be introduced at different lengths to counter the effect of inductance
(e) none of the above
Ans: (a) use of dielectrics of different permeabilities

2. In the cables, sheaths are used to
(a) none of the above
(b) provide enough strength
(C) provide proper insulation
(d) prevent th e from entering the cable
Ans: (d) prevent th e from entering the cable

3. Cables, generally used beyond 66 kV are
(a) belted
(b) S.L. type
(c) oil filled
(d) armoured
Ans: (c) oil filled

4. The surge resistance of cable is
(a) 5 ohms
(b) 20 ohms
(c) 50 ohms
(d) 100 ohms
Ans: (c) 50 ohms

5. Conduit pipes are normally used to protect _____ cables.
(a) armoured
(b) unsheathed cables
(c) PVC sheathed cables
(d) all of the above
Ans: (b)  unsheathed cables

6. In a cable immediately above metallic sheath _____ is provided.
(a) earthing connection
(b) armouring
(c) bedding
(d) none of the above
Ans: (c) bedding

7. Which of the following protects a cable against mechanical injury ?
(a) Armouring
(b) Sheath
(c) Bedding
(d) None of the above
Ans: (a) Armouring

8. Which of the following tests will be suitable for testing two similar D.C. series motors of large
capacity ?
(a) Swinburne's test
(b) Hopkinson's test
(c) Brake test
(d) Field test
Ans: (d) Field test

9. Torque developed by a D.C. motor depends upon
(a) magnetic field
(b) active length of the conductor
(c) current flow through the conductors
(d) number of conductors
(e) radius of armature
(f) all above factors
Ans: (f) all above factors

10. Which of the following motors is usually used in house-hold refrigerators ?
(a) Single phase induction motor (split phase start or induction run motor)
(b) D.C. series motor
(c) D.C. shunt motor
(d) Reluctance motor
(e) Synchronous motor
Ans: (a) Single phase induction motor (split phase start or induction run motor)

No comments:

Post a Comment