MEDICAL LAB TECHNICIAN MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

1. The latest edition of Indian Pharmacopoeia published in
 A:-2010
 B:-2012
 C:-2013
 D:-2014
Answer:  D:-2014

2. Green vitriol is
 A:-potassium sulphate
 B:-copper sulphate
 C:-ferrous sulphate
 D:-malachite green
Answer:-  C:-ferrous sulphate

3. Fourth general cephalosporin
 A:-cefadroxil
 B:-cefoxitin
 C:-cefpirome
 D:-cefixime


4. The antimicrobial should be avoid in renal failure is
 A:-clarithromycin
 B:-aztreonam
 C:-ciprofloxacin
 D:-nalidixic acid
 Correct Answer:-  D:-nalidixic acid

5. Which among the following is a stool softener ?
 A:-ispaghula
 B:-liquid paraffin
 C:-castor oil
 D:-senna
Answer:-  B:-liquid paraffin

6. The antagonist of heparin is
 A:-Protamine sulphate
 B:-Vitamin K
 C:-Warfarin
 D:-Heparan sulphate
Answer:-  A:-Protamine sulphate

7. Carbamide is also known as
 A:-biuret
 B:-carbromal
 C:-ureides
 D:-urea
Answer:-  D:-urea

8. Which schedule of D & C act deals with life period of drugs ?
 A:-Schedule D
 B:-Schedule W
 C:-Schedule P
 D:-Schedule E
 Answer:-  C:-Schedule P

9. Viscous liquid oral preparations used for the relief of cough
 A:-elixirs
 B:-linctuses
 C:-douches
 D:-gargles
 Answer:-  B:-linctuses

10. Water soluble portion of tragacanth
 A:-tragacanthin
 B:-guaran
 C:-arabin
 D:-bassorin
Answer:- Option-A

No comments:

Post a Comment