RURAL DEVELOPMENT AND PANCHAYAT RAJ QUESTIONS

Question 1  :What is the nature of work is bound to be given to applicant under the scheme?
A: Semi skilled labor B: Skilled labor
C: Unskilled labor D: None of the above
Answer: C: Unskilled labor
Question 2 :How many permanent committees are there in Janpad Panchayat ?
A: 3 B: 5
C: 8 D: 7
Answer: D: 7
Question 3 :After how many days work would be provided to applicant?
A: Within 15 days of the date of receipt of the application or from the date that employment has been ought whichever is later
B: Within 15 days of the date of receipt of the application from the date that employment has been ought whichever is earlier.
C: Within 20 days D: None of above
Answer:  A: Within 15 days of the date of receipt of the application or from the date that employment has been ought whichever is later

Question 4 :How much minimum amount can be kept in wage account of labors under. scheme?
A: No amount is required
B: 50 Rs.
C: 100 Rs
D: 500 Rs.
Answer: C: 100 Rs.


Question5:Who can apply to add or remove the name of an adult member from job card?
A: Member of the family B: Panch of Gram panchayat
C: Head of the family D: Head master of the primary school
Answer:  C: Head of the family

Question 6 :Who has been Registrar Officer under this Scheme?
A: Chief Execution officer Janpad B: Sarpanch Gram Panchayat
C: Chief Execution officer Zila Panchayat D: Tehsildar
Answer: B: Sarpanch Gram Panchayat

Question 7 :For non issuing of job card or for any wrong entry where complaint can be registered?
A: Sarpanch gram Panchayat B: Member of Janpad panchayat
C: Ward member of Gram Panch D: Sub-Health Center
Answer:  A: Sarpanch gram Panchayat

Question 8: Which of these is not included in Natural resources?
A: Soil
B: Water
C: Trees-Plants
D: Months
Answer: D: Months

Question 9 :Merely what is the Present Status of Natural resources Condition?
A: Verry good
B: Good
C: Not good
D: Cannot explain
Answer: C: Not good

Question 10 :Which article of MP PRI and Gram Swaraj is responsible for formation of village level M&E? A: 1997, Act
B: 1993, Act 6
C: 1993, Act 7(b)
D: 1997, Act 39

Answer: A: 1997, Act
Click here to download Question papers in Pdf format 

No comments:

Post a Comment