ARCHITECTURE EXAM QUESTION ANSWERS

 Question 1:-There are several kinds of shallow footings are
 A:-Individual footings
 B:-Strip footings
 C:-Raft foundations
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question 2:-Who is the author of 'Mary Iqyawan Kavitaein', a collection of poems?
 A:-Sobha Dey
 B:-Atal Bihari Vajpayee
 C:-R.K. Narayan
 D:-V.P. Singh
 Correct Answer:- Option-B
Question 3:-Contract which has been the traditional type of fee structure where the consultant is paid an agreed
percentage of the actual construction cost is called
 A:-Lump sum contract
 B:-Item rate contract
 C:-Percentage contract
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question 4:-In which district of Kerala did the trade union first establish?
 A:-Alappuzha
 B:-Thiruvananthapuram
 C:-Eranakulam
 D:-Kannur
 Correct Answer:- Option-A
Question 5:-In which game B.C. Roy trophy awarded?
 A:-Badminton
 B:-Cricket
 C:-Foot ball

 D:-Tennis
 Correct Answer:- Option-C
Question 6:-What is the term Grand Prix famous for?
 A:-Hockey
 B:-Soccer
 C:-Motor Racing
 D:-Cricket
 Correct Answer:- Option-C
Question 7:-The minimum distance between the central line of a street and any building other than a compound wall or
fence or outdoor display structure according to KMBR shall be
 A:-4.5 meters
 B:-3 meters
 C:-5 meters
 D:-2 meters
 Correct Answer:- Option-A
Question 8:-The capital of Chera Rulers
 A:-Mahodayapuram
 B:-Madurai
 C:-Vatapi
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-A
Question 9:-Name the place where the play 'Atukkalayilninnu Arangathekku' was staged for the first time
 A:-Angadippuram
 B:-Edakunni
 C:-Pallimukku
 D:-Thirunavaya
 Correct Answer:- Option-B
Question 10:-The oldest classical dance in India
 A:-Odeessi
 B:-Bharatnatyam
 C:-Kuchippudi
 D:-Kadhakali
 Correct Answer:- Option-A
Question 11:-What is called endogamy?
 A:-Marriage within specified group/caste
 B:-Marriage outside group/caste
 C:-Marriage below the age of 18
 D:-Marriage with the same sex
 Correct Answer:- Option-A
Question 12:-Which freedom fighter worked as the director of Mathrubhumi?
 A:-Gracey Aron
 B:-Accamma Cheriyan
 C:-A.V. Kuttimalu Amma
 D:-Ammu Swaminathan
 Correct Answer:- Option-C
Question13:-Which of the following countries is not a member of SAARC?
 A:-Bangladesh
 B:-Myanmar
 C:-Nepal
 D:-India
 Correct Answer:- Option-B
Question 14:-The official document of Great Britain
 A:-White paper
 B:-White book
 C:-Gray book
 D:-Blue book
 Correct Answer:- Option-D
Question 15:-Panchayathi Raj included in the ____________ schedule of the Indian Constitution.
 A:-12th Schedule
 B:-11th Schedule
 C:-10th Schedule
 D:-9th Schedule
 Correct Answer:- Option-B
Question16:-The least polluted river in Kerala
 A:-Bharathappuzha
 B:-Periyar
 C:-Neyyar
 D:-Kunthipuzha
 Correct Answer:- Option-D
Question17:-Who got the first Vriksha Mithra prize given by the Central Government?
 A:-Sugathakumari
 B:-Arundhathi Roy
 C:-Medha Patkar
 D:-Mayilamma
 Correct Answer:- Option-A
Question18:-Kerala Metals and Minerals Limited (KMML) is located at
 A:-Vizhingam
 B:-Thiruvananthapuram
 C:-Varkala
 D:-Chavara
 Correct Answer:- Option-D
Question19:-The second foreigner who got the 'Bharat Ratna Award'
 A:-Khan Abdul Gafarkhan
 B:-Nelson Mandela
 C:-Mummadali Jinna
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question20:-Of what CRY is an abbreviation?
 A:-Child Relief Yojana
 B:-Child Rozgar Yojana
 C:-Child Relief and You
 D:-Central Rozgar Yojana
 Correct Answer:- Option-C
Question21:-The lower storey of a building below or partly below the ground floor
 A:-Basement
 B:-Cellar
 C:-Both of the above
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question22:-The usable floor area excluding the area of staircases, lift wells, escalators, ducts, toilets, air condition plant
room and electrical control, room
 A:-Carpet area
 B:-Plinth area
 C:-Built up area
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-A
Question23:-The quotient obtained by dividing the total floor area on all floors by the area of the plot
 A:-Plinth area
 B:-Floor area ratio
 C:-Saleable area
 D:-Carpet area
 Correct Answer:- Option-B
Question24:-A room or suites of rooms designed and intended for habitation by an individual or household in which facilities
for cooking may or may not be provided
 A:-Apartment
 B:-Residence
 C:-Household
 D:-Dwelling unit
 Correct Answer:- Option-D
Question25:-The distance an occupant has to travel reach an exit in a building
 A:-Flight
 B:-Fire exit
 C:-Travel distance
 D:-Landing
 Correct Answer:- Option-C
Question26:-Postmodern architecture has also been described as what style of architecture, where reference and ornament
have returned to the facade, replacing the aggressively unornamented modern styles
 A:-Neo-eclectic
 B:-Neoclassical
 C:-Vandalism
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-A
Question27:-The site plan shall show the position and dimension of the well and all existing and proposed buildings and
structures in the site and within
 A:-10 meters
 B:-5 meters
 C:-3 meters
 D:-7.5 meters
 Correct Answer:- Option-D
Question28:-A competition only a select group of architects deemed to have adequate experience in similar projects are
invited to compete is called
 A:-Open competition
 B:-Limited competition
 C:-Both of the above
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-B
Question29:-What does the parliament of India consist of?
 A:-President and Lok Sabha
 B:-President and Rajya Sabha
 C:-President and two houses
 D:-Lok Sabha and Rajya Sabha
 Correct Answer:- Option-C
Question30:-The Defect Liability Period in contract document normally refers to a period of
 A:-1 year to 2 years
 B:-6 months to 1 year
 C:-No time frame
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-B
Question31:-The IIA recommends architects to be engaged, as far as possible, in comprehensive architectural services and
has designed a scale of fees for comprehensive services for Urban Design is
 A:-1%
 B:-5%
 C:-3.5%
 D:-7%
 Correct Answer:- Option-A
Question32:-Which country ruled Nicobar island before the British took over the islands in 1868?
 A:-Portugal
 B:-Holland
 C:-France
 D:-Denmark
 Correct Answer:- Option-D
Question33:-What do you mean by CAD?
 A:-Computer Aided Drafting
 B:-Computer Aided Drawing
 C:-Computer Aided Design
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question34:-The letter BIM in software to create plans, construction drawings, and precise lists of building materials stands
for
 A:-Building information modeling
 B:-Building information method
 C:-Block information method
 D:-Block information modeling
 Correct Answer:- Option-A
Question35:-CAD software will let the designer
 A:-Zoom in and out for close-up and distant views
 B:-Rotate images to view them from different perspectives
 C:-Change the scale of images
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question36:-In what kind of competition, invitation to participate is issued to all those interested through a public notice and
anyone desirous of competing can register and submit designs
 A:-Closed competition
 B:-Open competition
 C:-Negotiation
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-B
Question37:-Who wrote Benttur, the first novel blessed by Pope?
 A:-D.H. Lawrence
 B:-Nirad Choudhari
 C:-Guy de Maupassant
 D:-Lew Wallace
 Correct Answer:- Option-D
Question38:-Shallow foundation are also called
 A:-Spread footings
 B:-Open footings
 C:-None of the above
 D:-Both of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question39:-Each of street parking space provided for parking motor cars shall be not less than
 A:-17 Sq.mts. area
 B:-15 Sq.mts. area
 C:-13 Sq.mts. area
 D:-12 Sq.mts. area
 Correct Answer:- Option-B
Question40:-Footings commonly found in load-bearing masonry construction that supports the weight of an entire wall is
called
 A:-strip footings
 B:-Mat foundation
 C:-Pile foundation
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-A

No comments:

Post a Comment