DRAFTSMAN QUESTION AND ANSWER


Question 1:-Sustainable building materials are
 A:-Recycled materials
 B:-Lower volatile organic compounds
 C:-Materials sustainability standards
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question 2:-This type of glass is tempered, may have distortions and low visibility but it breaks into small dice-like pieces at
modulus of rupture of 3600 psi
 A:-Laminated glass
 B:-Toughened glass
 C:-Chromatic glass
 D:-Float glass
 Correct Answer:- Option-B
Question 3:-In estimation the cost of construction is determined by multiplying plinth area with plinth area rate is called
 A:-Cubical content method
 B:-Unit base method
 C:-Plinth area method
 D:-Bottom up method
 Correct Answer:- Option-C
Question 4:-A window one that is hinged on its side, and normally opens outwards rather than inwards is
 A:-Casement window
 B:-Sliding window
 C:-Awning window
 D:-Pivoting window
 Correct Answer:- Option-A
Question 5:-A float glass is also known as
 A:-Soda lime glass
 B:-Clear glass
 C:-Both of the above
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question 6:-This type of glass is made by sandwiching glass panels within a protective layer. It is heavier than normal glass
and may cause optical distortions as well. It is tough and protects from UV radiation (99%) and insulates sound by 50%
 A:-Chromatic glass
 B:-Laminated glass
 C:-Float glass

 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-B
Question 7:-One of the bathroom fittings, which lets the water out of the system into the bath, sink, basin, or shower
 A:-Faucet
 B:-Spout
 C:-None of the above
 D:-Both of the above
 Correct Answer:- Option-B
Question 8:-Waste water from showers, basins, kitchen sinks, washing machines, and the like is called
 A:-Grey water
 B:-Black water
 C:-Rose water
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-A
Question 9:-A larger version of an inspection chamber, using in the main drainage line or in the street
 A:-Manhole
 B:-Septic tank
 C:-Sewage treatment plant
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-A
Question 10:-If one has to dispose of quantities of water containing chemical contaminants, treatment plant used is
 A:-Sewage treatment plant
 B:-Effluent treatment plant
 C:-Both of the above
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-B
Question 11:-The size or proportion of a building element or space or an article of furniture, relative to the structural or
functional dimensions of the human body
 A:-Human scale
 B:-Mechanical scale
 C:-Visual scale
 D:-Monumental scale
 Correct Answer:- Option-A
Question 12:-Symmetry resulting from the arrangement of similar parts on opposite sides of a median axis
 A:-Local symmetry
 B:-Symmetry
 C:-Bilateral symmetry
 D:-Radial symmetry
 Correct Answer:- Option-C
Question 13:-A certain proportionate size, extent, or degree usually judged in relation to some standard or point of reference
 A:-Size
 B:-Scale
 C:-Height
 D:-Module
 Correct Answer:- Option-B
Question 14:-The orderly, pleasing or congruent arrangement of the elements or parts in an artistic whole
 A:-Order
 B:-Unity
 C:-Balance
 D:-Harmony
 Correct Answer:- Option-D
Question 15:-The shape and structure of something as distinguished from its substance or material
 A:-Shape
 B:-Texture
 C:-Form
 D:-Massing
 Correct Answer:- Option-C
Question 16:-Elements that are close to each other are perceived as more related than elements that lie farther apart
 A:-Proximity
 B:-Similarity
 C:-Continuity
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-A
Question 17:-What identifies a range of sizes; which creates interest and depth by demonstrating how each item relates to
each other based on size
 A:-Size
 B:-Scale
 C:-Height
 D:-Module
 Correct Answer:- Option-B
Question 18:-Which of the following is a metamorphic rock?
 A:-Granite
 B:-Sandstone
 C:-Marble
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-Question
19:-Seeking adequate performance and expression of spaces
 A:-Function
 B:-Form
 C:-Massing
 D:-Module
 Correct Answer:- Option-A
Question 20:-The type of balance in which both sides are similar in visual weight but not mirrored
 A:-Asymmetrical balance
 B:-Informal balance
 C:-Occult balance
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question 21:-Mughal influence can be seen in cultural contributions such as
 A:-Landscape and Mughal gardening
 B:-New trade routes to Arab and Turkic lands
 C:-Persian art and culture amalgamated with Indian art and culture
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question 22:-The architecture also known as the Later Roman or Eastern Roman Empire. This terminology is used by modern
historians to designate the medieval Roman Empire
 A:-Byzantine architecture
 B:-Gothic architecture
 C:-Renaissance architecture
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-A
Question 23:-The style of architecture that flourished during the high and late medieval period which evolved from
Romanesque architecture and was succeeded by Renaissance architecture
 A:-Gothic architecture
 B:-Byzantine architecture
 C:-Romanesque architecture
 D:-Renaissance architecture
 Correct Answer:- Option-A
Question 24:-The architecture of the period between the early 14th and early 17th centuries in different regions of Europe,
demonstrating a conscious revival and development of certain elements of ancient Greek and Roman thought and material
culture
 A:-Byzantine architecture
 B:-Renaissance architecture
 C:-Greek architecture
 D:-Roman architecture
 Correct Answer:- Option-B
Question 25:-The important architectural sciences, which have had a strong impact in Kerala architecture style
 A:-Tantrasamuchaya
 B:-Manushayalaya-Chandrika
 C:-Silparatna
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-D

No comments:

Post a Comment