ELECTRICAL ENGINEERING QUESTION ANSWERS.PDF

Question 1:-The force experienced by a unit north pole at any point is called the
 A:-MMF
 B:-Magnetic field strength
 C:-Magnetic flux density
 D:-Magnetic potential
 Correct Answer:- Option-B

Question 2:-A transformer having 1000 primary turns is connected to a 250 V AC supply. For a secondary voltage of 400 V
the number of secondary turns should be
 A:-1600
 B:-250
 C:-400
 D:-1250
 Correct Answer:- Option-A]

Question 3:-The form factor of sinusoidal wave is
 A:-1.414
 B:-1.11
 C:-2

 D:-1.5
 Correct Answer:- Option-B

Question 4:-Choose the specific property of a thermodynamic system
 A:-Density
 B:-Viscocity
 C:-Temperature
 D:-Pressure
 Correct Answer:- Option-A

Question 5:-Cavitation in centrifugal pumps can be reduced by
 A:-Reducing the discharge
 B:-Reducing suction head
 C:-Throttling the discharge
 D:-Increase the flow velocity
 Correct Answer:- Option-B

Question 6:-According to Indian Road Congress, width of carriage way is
 A:-3.75 m for single lane
 B:-7.0 m for two lanes without raised kerbs
 C:-10.5 m for three lanes
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-D

Question 7:-A closed coil helical spring of stiffness 30 N/mm is arranged in series with another such spring of stiffness 60
N/mm. The stiffness of composite unit is
 A:-30 N/mm
 B:-45 N/mm
 C:-10 N/mm
 D:-20 N/mm
 Correct Answer:- Option-D

Question 8:-The pump is to pumping high viscous fluid belongs the category of
 A:-Screw pump
 B:-Turbine pump
 C:-Planger pump
 D:-Centrifugal pump
 Correct Answer:- Option-A

Question 9:-Find the amplification factor of a JFET having drain resistance 39 KΩ and transconductance 3 mS
 A:-13
 B:-39
 C:-117
 D:-42
 Correct Answer:- Option-C

Question 10:-The principle of statically induced EMF is utilized in
 A:-Transformer
 B:-Motor
 C:-Generator
 D:-Battery
 Correct Answer:- Option-A

Click here to download Electrical Engineering Question Answers.pdf.











For more ELECTRICAL ENGINEERING QUESTION ANSWERS CLICK HERE

No comments:

Post a Comment