VETERINARY DOCTOR ENTRANCE EXAM QUESTIONS

Question 1:-The act of killing in Jewish method is known as
 A:-Shomer
 B:-Schechita
 C:-Terepha
 D:-Shochet
 Correct Answer:- Option-B:-Schechita

Question 2:-An indirect quality control testing for estimating bacterial density in milk
 A:-DEFT
 B:-DMC
 C:-Pyruvate test
 D:-SPC
 Correct Answer:- Option- C:-Pyruvate test

Question 3:-The stage in pox lesions involved with spread of virus
 A:-Papule
 B:-Vesicule
 C:-Macula
 D:-Pastule
 Correct Answer:- Option- B:-Vesicule

Question 4:-Among the following which is not isotonic?
 A:-0.9% sodium chloride
 B:-5.0% dextrose
 C:-7.5% sodium chloride

 D:-0.45% sodium chloride and 2.5% dextrose
 Correct Answer:- Option- C:-7.5% sodium chloride

Question 5:-Iron bacteria in water that clogs iron pipes
 A:-`Gallionella
 B:-`"E.coli"`
 C:-Citrobacter
 D:-"S.faecalis"`
 Correct Answer:- Option-A:-`Gallionella

Question 6:-The smallest geographical area providing uniform conditions of life
 A:-Biotope
 B:-Biome
 C:-Biocoenosis
 D:-Ecosystem
 Correct Answer:- Option- A:-Biotope

Question 7:-Scientific management of animal waste
 A:-Seweology
 B:-Copronomy
 C:-Feedlot
 D:-Engology
 Correct Answer:- Option-B

Question 8:-The definitive host of `"E.granulosus"` is
 A:-Dog
 B:-Cow
 C:-Goat
 D:-Rabbit
 Correct Answer:- Option-A

Question 9:-What deficiency leads to "Stepping syndrome" in pigs?
 A:-Fe
 B:-Cu
 C:-Mn
 D:-Mg
 Correct Answer:- Option-D

Question 10:-The ME (kcal/kg) content of grower mesh as per BIS specification
 A:-2400
 B:-2300
 C:-2600
 D:-3000
 Correct Answer:- Option-C

Question 11:-To design the gene for production of wool protein should possess maximum codon coding for
 A:-Arginine
 B:-Histidine
 C:-Proline
 D:-Cysteine
 Correct Answer:- Option-D

Question 12:-The largest animal virus
 A:-Adeno
 B:-Herpes
 C:-Pox
 D:-Picorna
 Correct Answer:- Option- C:-Pox

Question 13:-Among the following which one is preferred in neurosurgery?
 A:-Halothane
 B:-Enflurane
 C:-Methoxy flurane
 D:-Nitrous oxide
 Correct Answer:- Option-B

Question 14:-Analeptics are
 A:-Cortical stimulants
 B:-Medullary stimulants
 C:-Spinal cord stimulants
 D:-CNS depressants
 Correct Answer:- Option-B

Question 15:-Creep feeding to piglets is done at
 A:-2 days
 B:-7 days
 C:-10 days
 D:-30 days
 Correct Answer:- Option- B:-7 days

Question 16:-Denaturation of proteins in chicken occurs in
 A:-Oesophagus
 B:-Proventriculus and gizzard
 C:-Crop and pancreas
 D:-Small and large intestine
 Correct Answer:- Option- B:-Proventriculus and gizzard

Question 17:-Uranoplasty is the surgical treatment for the correction of
 A:-Hare lip
 B:-Roaring
 C:-Corneal ulcer
 D:-Cleft palate
 Correct Answer:- Option- D:-Cleft palate

Question 18:-In which type of cataract, vision is diminished during bright sunlight?
 A:-Peripheral
 B:-Mature
 C:-Hypermature
 D:-Central
 Correct Answer:- Option- D:-Central

Question 19:-The order of tissue growth during prenatal period is
 A:-CNS, Bones, Muscles, Fat
 B:-Bones, Fat, CNS, Muscles
 C:-CNS, Fat, Muscles, Bones
 D:-Fat, Bones, CNS, Muscles
 Correct Answer:- Option- A:-CNS, Bones, Muscles, Fat

Question 20:-Toxic amino acid present in Subabul
 A:-Cystine
 B:-Mathionine
 C:-Toluene
 D:-Mimosine

Correct Answer:- Option- D:-Mimosine

No comments:

Post a Comment