X RAY TECHNICIAN EXAM QUESTION ANSWERS

Question 1:-In a postero-anterior view (PA view) of chest
 A:-Cardiac shadow is magnified
 B:-Scapula is projected over upper lobes
 C:-Appears more diffusely opaque if overpenetrated
 D:-Is adequate if 8-10 posterior ribs are seen above diaphragm
 Correct Answer:- Option-D

Question 2:-The activator commonly used with rare earth phosphor gadolinium oxysulphide is
 A:-Terbium
 B:-Lanthanum
 C:-Niobium
 D:-Thulium
 Correct Answer:- Option-A

Question 3:-__________ is the cheapest and most commonly used imaging modality in the initial staging of Hodgkin's
disease.
 A:-CT scan
 B:-MRI scan
 C:-Ultrasonogram
 D:-PET scan
 Correct Answer:- Option-A

Question 4:-Which of the following layers of the film contain silver halide crystals ?
 A:-Super coat
 B:-Base
 C:-Adhesive layer
 D:-Emulsion
 Correct Answer:- Option-D

Question 5:-Most common histopathology in cancer cervix is
 A:-Squamous cell carcinoma
 B:-Adenocarcinoma
 C:-Lymphoma
 D:-Melanoma
 Correct Answer:- Option-A

Question 6:-Geometric unsharpness can be reduced by
 A:-Reducing focal spot size
 B:-Increasing object-image distance
 C:-Decreasing focus-image distance
 D:-Using tube with large focal spot size
 Correct Answer:- Option-A

Question 7:-In Cobalt-60 machine, which ray is used for external beam radiotherapy ?
 A:-Alpha ray
 B:-Beta ray
 C:-Gamma ray
 D:-Protons
 Correct Answer:- Option-C

Question 8:-Lymphatics of breast drain into
 A:-Posterior intercostal lymph node
 B:-Axillary lymph node
 C:-Internal mammary lymph node
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-D

Question 9 :-The plane that divides the body into right and left halves
 A:-Median sagittal plane
 B:-Coronal plane
 C:-Axial plane
 D:-Mid-axillary plane
 Correct Answer:- Option-A

Question 10:-Half-life of Cobalt-60 is
 A:-6.26 years
 B:-5.67 years
 C:-5.26 years
 D:-6.67 years
 Correct Answer:- Option-C

No comments:

Post a Comment