20 GK QUESTIONS WITH ANSWER

Question #1:-The terms intercostal space means
 A:-Space between vertebral bones
 B:-Space between ribs
 C:-Space between cranial bones
 D:-Space between ribs and sternum
 Correct Answer:- Option-B

Question #2:-The Constitution of India borrowed the Directive Principles from which of the following
country ?
 A:-The USA
 B:-Germany
 C:-Ireland
 D:-The USSR
 Correct Answer:- Option-C

Question #3:-Who among the following called Ayyankali as 'Pulayaraja' ?
 A:-Gandhiji
 B:-Ambedkar
 C:-Sree Narayana Guru
 D:-Swami Vivekananda
 Correct Answer:- Option-A
Question #4:-Dyslexia means
 A:-Difficulty in walking
 B:-Difficulty in talking
 C:-Difficulty in swallowing
 D:-Difficulty in learning
 Correct Answer:- Option-D
Question #5:-The World Mateorological Day is observed on
 A:-`5^(th)` June
 B:-`23^(rd)` March
 C:-`8^(th)` June
 D:-`11^(th) `December
 Correct Answer:- Option-B

Question #6:-Who among the following is known as 'Lincoln of Kerala' ?
 A:-Pandit Karuppan
 B:-Dr. Palpu
 C:-Pampady John Joseph
 D:-Velukutty Arayan
 Correct Answer:- Option-A
Question #7:-The 'Melmundu Kalapam' of Travancore during the `19^(th)` century was started by which of the following
community ?
 A:-The Arayas
 B:-The Ezhavas
 C:-The Nadars
 D:-The Pulayas
 Correct Answer:- Option-C
Question  #8:-Right to Information Act was enacted in the year
 A:-1984
 B:-2005
 C:-2001
 D:-1975
 Correct Answer:- Option-B

Question  #9:-Which of the following struggle in Kerala took place after the Indian Independence ?
 A:-Guruvayur Satyagraha
 B:-Paliyam Satyagraha
 C:-Vaikom Satyagraha
 D:-Kuttamkulam Struggle
 Correct Answer:- Option-B

Question #10:-Which of the following represents vital health statistics?
 A:-Birth, Operation, Autopsy
 B:-Death, Operation, Autopsy
 C:-Birth, Death, Infant mortality
 D:-Death, Operation, Birth
 Correct Answer:- Option-C

Question  #11:-Who among the following is NOT related with the Malabar Rebellion of 1921 ?
 A:-Kutty Ali
 B:-Sitikoya Thangal
 C:-Variankunnath Haji
 D:-Ali Musliar
 Correct Answer:- Option-A

Question  #12:-Who was the founder of the Malayalam journal 'Vivekodayam' ?
 A:-Vaghbatananda Guru
 B:-Sankaracharya
 C:-C. V. Kunhiraman
 D:-Kumaran Asan
 Correct Answer:- Option-D

Question  #13:-Net Death Rate is calculated by excluding
 A:-Death within 24 hours of admission
 B:-Death within 36 hours of admission
 C:-Death within 30 hours of admission
 D:-Death within 48 hours of admission
 Correct Answer:- Option-D

Question #14:-___________ is the father of the library movement in Kerala.
 A:-K. N. Panikkar
 B:-K. M. Panikkar
 C:-P. N. Panicker
 D:-Ayyappa Panikkar
 Correct Answer:- Option-C

Question #15:-Infection rate is known as
 A:-Morbidity rate
 B:-Mortality rate
 C:-Prevention rate
 D:-Incidence rate
 Correct Answer:- Option-A
Question  #16:-The owner of Medical Record (physical) is
 A:-Patient
 B:-Hospital
 C:-Doctor
 D:-Insurance company
 Correct Answer:- Option-B

Question # 17:-Subpoena means
 A:-Court order
 B:-LIC notice
 C:-Corporation notice
 D:-Notice from coroner
 Correct Answer:- Option-A

Question  #18:-Normal Blood pressure is
 A:-100/70 mm Hg
 B:-120/80 mm Hg
 C:-80/120 mm Hg
 D:-110/70 mm Hg
 Correct Answer:- Option-B

Question  #19:-When was the POCSO Act passed ?
 A:-2011
 B:-2012
 C:-2016
 D:-1998
 Correct Answer:- Option-B

Question  #20:-Which one of the following is removed from the Fundamental Rights of Indian Constitution by an amendment in
1978 ?
 A:-Right to Freedom
 B:-Right to Equality
 C:-Right to Constitutional Remedies
 D:-Right to Property
 Correct Answer:- Option-D

No comments:

Post a Comment