Agronomist Recruitment Exam Questions with Answer

Question1:-Which one of the following is NOT a land-use category?
 A:-Fallow land
 B:-Net area sown
 C:-Marginal land
 D:-Culturable wasteland
 Correct Answer:- Option-C
Question2:-Who got the golden boot award in the FIFA World Cup 2018?
 A:-Harry Kane
 B:-Ronaldo
 C:-Embappe
 D:-Luka Modric
 Correct Answer:- Option-A
Question3:-Which Indian Movement began with the famous 'Dandi March' of Gandhiji?
 A:-Quit India Movement
 B:-Non-Cooperation Movement
 C:-Khilafat Movement
 D:-Civil Disobedience Movement
 Correct Answer:- Option-D
Question4:-Who served as the first leader of the opposition in Lok Sabha in 1952?
 A:-Syamaprasad Mukherji
 B:-A.K. Gopalan
 C:-E.M.S. Namboothirippad
 D:-Y.B. Chavan
 Correct Answer:- Option-B
Question5:-Which one of the following South Indian states has the highest ground water utilisation (in percent) of its total
ground water potential?
 A:-Tamil Nadu
 B:-Andhra Pradesh
 C:-Karnataka
 D:-Kerala
 Correct Answer:- Option-A
Question6:-The sub collector of Thalassery who suppressed the revolt of Pazhassi Raja?
 A:-Lord Curzon
 B:-Robert Clive
 C:-Colonel Munro
 D:-T.H. Baber
 Correct Answer:- Option-D

Question7:-The name 'Karinthandan' was known in connection with
 A:-Nadukani pass
 B:-Thamarasseri pass
 C:-Aruvamozhi pass
 D:-Kuttiyadi pass
 Correct Answer:- Option-B
Question8:-Which one of the following types describes water as a resource?
 A:-Abiotic resource
 B:-Non-renewable resource
 C:-Biotic resource
 D:-Cyclic resource
 Correct Answer:- Option-D
Question9:-The only cricketer to score double century thrice in one day international cricket
 A:-Veerendar Sevag
 B:-Sachin Tendulkar
 C:-Rohit Sharma
 D:-Virat Kohli
 Correct Answer:- Option-C
Question10:-The original name of Thycaud Ayya
 A:-Kunjan Chattambi
 B:-Subbarayan
 C:-Muthukkutty
 D:-Kunhikannan
 Correct Answer:- Option-B
Question11:-In which one of the following states are the major oil fields located?
 A:-Assam
 B:-Bihar
 C:-Rajasthan
 D:-Tamil Nadu
 Correct Answer:- Option-A
Question12:-The social reformer who led the Kallumala Samaram?
 A:-Dr. Palppu
 B:-Vaghbhatananda
 C:-Ayyankali
 D:-Sahodaran Ayyappan
 Correct Answer:- Option-C
Question13:-Name of the Croatian President who was in the news during FIFA World Cup 2018.
 A:-Vladimer Putin
 B:-Kolinda Grabar - Kitarovik
 C:-Emmanuel Macron
 D:-Tony Blair
 Correct Answer:- Option-B
Question14:-Which of the following is non-renewable source of energy?
 A:-Hydel
 B:-Solar
 C:-Thermal
 D:-Wind power
 Correct Answer:- Option-C
Question15:-The smallest district in Kerala by population
 A:-Alappuzha
 B:-Palakkad
 C:-Kasargod
 D:-Wayanad
 Correct Answer:- Option-D
Question16:-The Vallarpadam Terminal, the only trans-shipment port is at which state?
 A:-Tamilnadu
 B:-Kerala
 C:-Andhra Pradesh
 D:-Maharashtra

 Correct Answer:- Option-B
Question17:-Mahatma Gandhi Marine National Park is in
 A:-Rameswaram
 B:-New Delhi
 C:-Ganga Sagar Island
 D:-Port Blair
 Correct Answer:- Option-D
Question18:-The Simon Commission was appointed during the period of which Viceroy?
 A:-Lord Irwin
 B:-Lord Wellington
 C:-Lord Chelmsford
 D:-Lord Curzon
 Correct Answer:- Option-A
Question19:-'Vayalvaram Veedu' was the name associated with which social reformer?
 A:-Pandit Karuppan
 B:-Sahodaran Ayyappan
 C:-Sree Narayana Guru
 D:-Chattambi Swamikal
 Correct Answer:- Option-C
Question20:-Twelfth Five Year Plan in India completed its term in
 A:-March 2014
 B:-March 2015
 C:-March 2016
 D:-March 2017
 Correct Answer:- Option-D
Question21:-Among the following terms which one is odd
 A:-Watershed
 B:-Command area
 C:-Catchment area
 D:-Drainage basin
 Correct Answer:- Option-B
Question22:-In 1:50,000 toposheet, contour lines are given at
 A:-20 km
 B:-10 km
 C:-25 km
 D:-50 km
 Correct Answer:- Option-A
Question23:-Plate like structure occur in
 A:-Surface horizon
 B:-B. Horizon
 C:-Any part of the profile
 D:-C. Horizon
 Correct Answer:- Option-C
Question24:-Soils of arid region are generally low in two constituents
 A:-P and K
 B:-Fe and Mn
 C:-OM and nitrogen
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-C
Question25:-Legumes have a marked preference for
 A:-Potassium
 B:-Calcium
 C:-Phosphate
 D:-Sulfate
 Correct Answer:- Option-B
Question26:-________ is a rare constituent of atomspheric precipitation.
 A:-`"NH_3"`
 B:-`"NO_2"`
 C:-`"NO_3"`
 D:-`"NO_2"` and organically bound nitrogen
 Correct Answer:- Option-D
Question27:-Accepted tolerable limit of annual soil loss is
 A:-16-20 Mg/ha
 B:-12-16 Mg/ha
 C:-4-12 Mg/ha
 D:-20-25 Mg/ha

 Correct Answer:- Option-C
Question28:-The most easily eroded soil particles are having size in the range of
 A:-0.01 mm to 0.05 mm
 B:-0.10 mm to 0.20 mm
 C:-0.05 mm to 0.10 mm
 D:-0.10 mm to 0.50 mm
 Correct Answer:- Option-D
Question29:-________ form of sulfur is predominant in humid region surface soil.
 A:-Mineral
 B:-Inorganic
 C:-Organic
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-C
Question30:-Reclamation of sodic soils is usually done by
 A:-Gypsum application
 B:-Leaching with water
 C:-Sulfur application
 D:-Gypsum application and leaching with water
 Correct Answer:- Option-D
Question31:-An index which is widely used to represent quantum of aggregates
 A:->1.0 mm
 B:-1.0 mm
 C:-0.5 mm
 D:->0.25 mm
 Correct Answer:- Option-D
Question32:-`SO_4^{2-}` adsorption is restricted to
 A:-Acidic soils
 B:-Alkaline soils
 C:-Neutral soils
 D:-Neutral to alkaline soils
 Correct Answer:- Option-A
Question33:-Azotobacter chroococcum is found in
 A:-Near neutral soil condition
 B:-Alkaline soil condition
 C:-Acidic soil condition
 D:-Near neutral and slightly alkaline condition
 Correct Answer:- Option-D
Question34:-The deficiency range of hot water extractable boron is
 A:-<0.5 mg/kg
 B:-<1.0 mg/kg
 C:-<0.1 mg/kg
 D:-<2.0 mg/kg
 Correct Answer:- Option-A
Question35:-Safe limit of nitrate in drinking water is
 A:-10 mg/L
 B:-45 mg/L
 C:-20 mg/L
 D:-5 mg/L
 Correct Answer:- Option-A
Question36:-_________ is a nitrification inhibitor.
 A:-Isibutylidene diurea
 B:-Neem cake
 C:-Urea form
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-B
Question37:-The first objective of watershed management is
 A:-Enhancement of agricultural productivity
 B:-Improvement of water yields
 C:-Conservation of natural resources
 D:-Rehabilitation of natural resources
 Correct Answer:- Option-D
Question38:-_________ are an important part of "Ela" system.
 A:-Arable lands
 B:-Non arable lands
 C:-Village streams
 D:-Grazing lands
 Correct Answer:- Option-C
Question39:-Mini watershed has an area of ________ square kilometer.
 A:-1-10
 B:-10-100
 C:-<1.0
 D:-100-200
 Correct Answer:- Option-B
Question40:-Rainfall in excess of _________ is always causing runoff.
 A:->50.0 mm/day
 B:->12.5 mm/day
 C:->10.0 mm/day
 D:->25.0 mm/day
 Correct Answer:- Option-A
Question41:-Soil surveys began in the year
 A:-1869
 B:-1899
 C:-1929
 D:-1935
 Correct Answer:- Option-B
Question42:-The name "Ustochrept" is used to identify a
 A:-Suborder
 B:-Great group
 C:-Subgroup
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-B
Question43:-Regur formation is dominant in
 A:-Laterite soil
 B:-Podzols
 C:-Saline soils
 D:-Black cotton soil
 Correct Answer:- Option-D
Question44:-In soils, cohesion is due to
 A:-Vander Waal's forces
 B:-Electrostatic attraction
 C:-Cationic bridge
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-D

Question45:-The general range of organic matter content of mineral soils is
 A:-0.5-1.5%
 B:-2.0-5.0%
 C:-1.0-20.0%
 D:-1.0-10.0%
 Correct Answer:- Option-D
Question46:-Erosivity index was developed by
 A:-Wischmeir
 B:-Wischmeir and Smith
 C:-Smith
 D:-Kohnke and Bertrand
 Correct Answer:- Option-A
Question47:-In the Universal soil loss equation, factors that are amenable to manipulation are
 A:-R and K
 B:-L and S
 C:-C and P
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-C
Question48:-The first earth resource technology satellite is
 A:-IRS - 1A
 B:-IRS - 1B
 C:-IRS - 1C
 D:-ERST - 1
 Correct Answer:- Option-D
Question49:-The number of phases to be completed in planning and execution of watershed management programme
 A:-4
 B:-3
 C:-5
 D:-6
 Correct Answer:- Option-B
Question50:-The year of start of NWDPRA is
 A:-1987
 B:-1988
 C:-1986
 D:-1989
 Correct Answer:- Option-C
Question51:-The number of major categories of soil grouping in the land capability classification is
 A:-8
 B:-3
 C:-4
 D:-2
 Correct Answer:- Option-B
Question52:-The USLE model applies to
 A:-Sheet and Rill erosion
 B:-Gully or stream bank erosion
 C:-Soil loss from watersheds
 D:-Soil loss from individual storms
 Correct Answer:- Option-A
Question53:-The speed corresponding to the energy needed for runoff to detach soil particles is
 A:->10 cm/S
 B:->25 cm/S
 C:->30 cm/S
 D:->40 cm/S
 Correct Answer:- Option-B
Question54:-Crops suited for cultivation in land with gentle slopes
 A:-Close growing crops
 B:-Any type of crop
 C:-Tree crops
 D:-Semi perennials
 Correct Answer:- Option-A
Question55:-_________ ha is taken as a unit for planning water shed development programme at the village level.
 A:-500 ha
 B:-1-50 ha
 C:-50-100 ha
 D:-500-1000 ha
 Correct Answer:- Option-A
Question56:-Classification scheme proposed by Vames (1978) is used to classify
 A:-Landslides
 B:-Gullies
 C:-Sheet erosion
 D:-Fluvial erosion
 Correct Answer:- Option-A
Question57:-National Rainfed Area Authority was set up Govt. of India in the year
 A:-2005
 B:-2006
 C:-2007
 D:-2008
 Correct Answer:- Option-B
Question58:-The extent of vegetation cover required to prevent splash erosion is
 A:-50%
 B:-55%
 C:-60%
 D:-70%
 Correct Answer:- Option-D
Question59:-When the degree of slope doubles, the amount of erosion per unit are increases by
 A:-1%
 B:-2%
 C:-2.5%
 D:-4%
 Correct Answer:- Option-C
Question60:-Which one of the following compounds contains highest % of `"P_2O_5"`
 A:-Triple superphosphate
 B:-Single superphosphate
 C:-Enriched superphosphate
 D:-Superphosphoric acid
 Correct Answer:- Option-D
Question61:-The ratio of total area cropped in a year to the land area available for cultivation and expressed in percentage
is the _________
 A:-Cultivated land utilization index
 B:-Multiple cropping index
 C:-Crop intensity index
 D:-Relative cropping intensity index
 Correct Answer:- Option-B
Question62:-The deep clay to clay loam soils developed in the semi acid areas of Deccan plateau are known as ________
 A:-Alfisols
 B:-Vertisols
 C:-Inceptisols
 D:-Entisols
 Correct Answer:- Option-B
Question63:-1 bar = _________ cm of water column (approximately)
 A:-100 mm
 B:-75 cm
 C:-100 cm
 D:-1000 cm
 Correct Answer:- Option-D
Question64:-Conservation tillage system are methods of soil tillage which leave at least ________ per cent of the crop residue
on the soil surface.
 A:-5
 B:-10
 C:-20
 D:-30
 Correct Answer:- Option-D
Question65:-The seed rate to be adopted for a crop depends on the plant spacing, test weight and _______
 A:-size of seed
 B:-area to be planted
 C:-yield potential
 D:-germination percentage
 Correct Answer:- Option-D
Question66:-Hyper acid zones are those having an aridity index of __________
 A:-<0.03
 B:-0.03 to 0.10
 C:-0.03 to <0.20
 D:-0.20 to 0.50
 Correct Answer:- Option-A
Question67:-In India, __________ percent of total annual rainfall is received during the South West monsoon season.
 A:-75
 B:-65
 C:-50
 D:-40
 Correct Answer:- Option-A
Question68:-Among the following, __________ is not an implement for secondary tillage.
 A:-Cultivator
 B:-Disc plough
 C:-Harrow
 D:-Plank and roller
 Correct Answer:- Option-B
Question69:-A cropping system in which crop intensification occurs only in time dimension is ________
 A:-Multi tier cropping
 B:-Sequential cropping
 C:-Relay cropping
 D:-Mixed cropping
 Correct Answer:- Option-B

Question70:-The 'stress hormone' which imparts drought tolerance to plant is ________
 A:-IAA
 B:-ABA
 C:-GA
 D:-Cytokinin
 Correct Answer:- Option-B
Question71:-Underground layer of porous rocks or soils saturated with water from above which yield significant amounts of
water are called __________
 A:-aquicludes
 B:-aquifers
 C:-aquitards
 D:-water tables
 Correct Answer:- Option-B
Question72:-__________ is defined as the physical condition of the soil in relation to crop growth.
 A:-Mellowness
 B:-Friability
 C:-Tilth
 D:-Aggregation
 Correct Answer:- Option-C
Question73:-Growing of two or more crops simultaneously on the same piece of land with a definite row pattern is known as
__________
 A:-Intercropping
 B:-Multiple cropping
 C:-Relay cropping
 D:-Polyculture
 Correct Answer:- Option-A
Question74:-The Central Soil and Water Conservation Research and Training Institute is located at ___________
 A:-Dehradun
 B:-Pantnagar
 C:-Lucknow
 D:-Hyderabad
 Correct Answer:- Option-A
Question75:-__________ law states that the flow of water through a unit cross section of soil is proportional to the gradient of
hydraulic head.
 A:-Beer's
 B:-Bernouli's
 C:-Liebig's
 D:-Darcy's
 Correct Answer:- Option-D
Question76:-__________ is a herbicide used for weed control in zero tillage.
 A:-2,4-D
 B:-Oxyfluorfen
 C:-Glyphosate
 D:-Cyhalofop butyl
 Correct Answer:- Option-C
Question77:-Overall biological advantage of intercropping is indicated when the LER is __________
 A:-1
 B:-<1
 C:->1
 D:-0
 Correct Answer:- Option-C
Question78:-Climatic clarification based on moisture index, seasonal variation in rainfall, humidity index and aridity index
was proposed by __________
 A:-Koppen
 B:-Troll
 C:-Gaussen
 D:-Thornthwaite and Mather
 Correct Answer:- Option-D
Question79:-The upper limit of available moisture for plants is given by the soil moisture constant, _________
 A:-maximum water holding capacity
 B:-field capacity
 C:-permanent wilting point
 D:-hygroscopic co-efficient
 Correct Answer:- Option-B
Question80:-The main objective of stubble mulch tillage is _________
 A:-weed control
 B:-improved soil aeration
 C:-reduced evaporation
 D:-soil and water conservation
 Correct Answer:- Option-D
Question81:-Competition between associated crops in mixed crop communities has been discussed in depth by __________
 A:-Beer
 B:-Donald
 C:-De wit
 D:-Willey
 Correct Answer:- Option-D
Question82:-Dryland farming is the cultivation of crops in regions with annual precipitation of __________
 A:-<1500 mm
 B:-<750 mm
 C:->750 mm
 D:->1500 mm
 Correct Answer:- Option-C
Question83:-The moisture index of a humid (B3) region falls in the range of _________
 A:-100 and above
 B:-80 to 100
 C:-60 to 80
 D:-40 to 60
 Correct Answer:- Option-C

Question84:-_________ is considered the Father of Tillage.
 A:-Pietro de Cresenzi
 B:-Jethro Tull
 C:-Justus Von Liebig
 D:-Boussinghault
 Correct Answer:- Option-B
Question85:-If the yields of groundnut and red gram grown as pure crops are 1200 and 1000 kg/ha respectively, and their
yields as intercrops are 1000 and 600 kg/ha respectively, the land equivalent ratio of groundnut + red gram intercropping
system is ___________
 A:-2.8
 B:-1.43
 C:-1.5
 D:-1.8
 Correct Answer:- Option-B
Question86:-NICRA programme launched by ICAR during the XI plan period focuses on ____________
 A:-Climate Resilient Agriculture
 B:-Crop Resurrection Agriculture
 C:-Continuous Rainfed Agriculture
 D:-Conservation and Restoration Agriculture
 Correct Answer:- Option-A
Question87:-Crop coefficient is the ratio between ___________
 A:-Etc and ETo
 B:-PET and ETo
 C:-PET and ETc
 D:-PE and PET
 Correct Answer:- Option-A
Question88:-A gradient of __________ degrees is the limit of operating efficiency for machines working on slopes.
 A:-6-8
 B:-8-10
 C:-10-12
 D:-12-14
 Correct Answer:- Option-D
Question89:-An example for a Sloping Agricultural Land Technology (SALT) is __________
 A:-Jhum
 B:-Taungya
 C:-Modan
 D:-Diara
 Correct Answer:- Option-B
Question90:-_________ is an example of a reflectant type anti transparent.
 A:-Phenyl mercuric acetate
 B:-Mobi-leaf
 C:-Ascorbic acid
 D:-Kaoline
 Correct Answer:- Option-D
Question91:-The method of irrigation adopted for widely spaced plants like coconut palms is _________
 A:-ring basin method
 B:-furrow method
 C:-check basin method
 D:-border irrigation
 Correct Answer:- Option-A
Question92:-Which of the following is not used as a cover crop for soil and water conservation?
 A:-Mikania
 B:-Calopo
 C:-Centro
 D:-Mucuna
 Correct Answer:- Option-A
Question93:-The Farming Systems Research Station under the Kerala Agricultural University is located at ___________
 A:-Thiruvalla
 B:-Balaramapuram
 C:-Kottarakkara
 D:-Kumarakom
 Correct Answer:- Option-C
Question94:-Vertical mulching is a practice commonly followed to improve infiltration and storage of rain water in __________
soils.
 A:-red
 B:-alluvial
 C:-laterite
 D:-black
 Correct Answer:- Option-D
Question95:-In general, bulk density of soil ranges from __________ g/`text(cm)^3` .
 A:-2 to 3
 B:-0.5 to 0.75
 C:-1 to 1.5
 D:-5 to 7.5
 Correct Answer:- Option-C
Question96:-Tillage operations carried out in the standing crop are together called __________
 A:-secondary tillage
 B:-earthing up
 C:-after cultivation
 D:-inter cultivation
 Correct Answer:- Option-C
Question97:-A practice in multiple cropping system which helps to control problematic weeds and pests is ___________
 A:-strip cropping
 B:-relay cropping
 C:-crop rotation
 D:-multi-tier cropping
 Correct Answer:- Option-C
Question98:-The land configuration recommended by ICRISAT for medium to deep black soils receiving 700-1300 mm
rainfall and up to a maximum of 5 percent slope is __________
 A:-dead furrows
 B:-catch pits
 C:-broad beds and furrows
 D:-tied ridges
 Correct Answer:- Option-C
Question99:-The amount of water required for each irrigation for scheduling irrigation at IW/CPE ratio of 0.5 with 10 cm of
CPE is ___________
 A:-0.05 cm
 B:-5 cm
 C:-20 cm

 D:-10.5 cm
 Correct Answer:- Option-B
Question100:-The process of deep ploughing done to break open hard pans is known as ___________
 A:-sub soiling
 B:-basin listing
 C:-discing
 D:-scooping
 Correct Answer:- Option-A

No comments:

Post a Comment